Blog Image

Ridskolans blogg

Om ridskolan

Här är en blogg med information om ridskolan

Ridlägerhästar

Ridskola Posted on 2011-03-14 11:25:55

Tänkte att det var dags att presentera våra två ridlägerhästar som vi ska låna under våra läger i sommar. Det är Miramis och Golden Gate. Dessa två D-ponnyer ägs av Bosse Hellkvist (klubbens ordförande) och hans dotter Emma som rider på lektion hos oss och tävlar för klubben.

Vi har lånat både Golden och Miramis tidigare år på våra läger så det är många som känner igen dessa två hästar. Det var flera elever som blev glada och ropade högt när de hörde att de skulle komma i år igen. Golden tävlar dessutom för klubben med sin ägare Emma och han kommer till oss varje onsdag för att träna hoppning och dressyr i en av våra träningsgrupper.

Miramis är en ponny i sina bästa år på ca 144 cm. Han är lugn och pålitlig, en perfekt häst att lära sig på. Miramis är snäll och i både hoppning, dressyr och uteritt. En häst som du kan göra lite av varje med. När han ska ut i hagen så kan han bli lite ivrig. Så det kan vara bra att ta hjälp av någon erfaren om du inte är så van att leda häst. På sommaren har Miramis soleksem vilket gör att han går med ett täcke för att skydda sig mot sol och knott.

Golden Gate är en tävlingsponny som många skulle vilja ha som sin egen. Han är en cremefärgad maxad D-ponny som kallas för Gotten. Han är duktig i både dressyr och hoppning och har tävlingsresultat i båda grenarna. Han är pigg och framåt utan att bli strark eller het. Lagom helt enkelt. Gotten har varit väldigt uppskattad på våra läger och det är du som ryttare som väljer vad du vill träna på under lägret. Han kan det mesta.



Teoridag

Ridskola Posted on 2011-03-14 11:25:08

I torsdags var det dags för ännu en teoridag. Vi bytte ut den vanliga ridningen mot ett teoritillfälle. Grupperna fick själva välja vad de ville lära sig mer om och så här valde grupperna.

.

16.30 valde att ha Märke II teori. Den gruppen håller på och jobbar mot märke II för att senare på terminen kunna avlägga prov för just det märket. Provet består av ett teoriprov, ett hopprov, ett dressyrprov och ett praktiskt prov där eleven skall visa att de kan sadla och tränsa självständigt. Under teorin delades teorihäften ut, vi gick igenom vad som kommer på provet och vad de ska träna lite extra på. Saker som kommer på provet är bland annat: hästens delar, färger, tecken, foder, sits och inverkan.

.

17:00 valde att ha en rykttävling. Eleverna fick själva välja vilken häst de ville ha och sen var det bara att sätta igång. De borstade, ryktade fina skrapor som de slog ut på gången, penslade hovarna med olja och flätade man och svans. När tiden var ute så var det dags för domarna Fanny och Åsa att gå runt och skriva ett protokoll på varje häst. Vi bedömde helhetsintryck, kroppen, benen, hovar och man,svans & pannlugg. Eleverna hade verkligen gjort ett bra jobb. Hästarna var över lag väldigt välborstade och fina med snygga frisyrer och glansiga hovar. Det som de flesta hade missat att lägga ned tid på var benen och en del hade missat att borsta magen. Tips till er andra som ska ha rykttävling J

.

18.00 valde att ha hoppteori. Vi kollade på en hoppfilm om ryttarens sits och balans. En film som JUMP CLUB har gjort med Sylve Söderstrand och Lotta Björe. Denna film passade bra till just den här gruppen som jobbat mycket med sits och balans under de senaste lektionerna. Vi har tränat styrka och kordination, ridit med korta läder, ridit utan stigbyglar, suttit ned, stått upp med och utan händer. Den kommande ridlektionen ska vi ha hoppning och då väntar en fortsättning på detta temat. Vi ska hoppa utan händer. Det blir spänannde då det var flera i gruppen som aldrig hade gjort detta.

.

19.00 och 20.00 gruppen hade slagit ihop sin teori till en större. Ämnet de hade önskat var dressyr. De ville se oss rida. Vi skulle visa de övningar som de håller på med just nu samt det dressyrprogram LA:1 som de tränar inför. Det var Jag och Åsa som red. Jag red Fellini och hon red Mr X. Frida pratade till gruppen om vår ridning, vad vi skulle visa och vad vi skulle göra annorlunda. Det tog sin tid och när jag tittade på klockan efter att teorin var slut och jag satt av hästen så var klockan 21. 2 timmar i sadeln som bara svischade förbi. Tiden går fort när man har roligt, för ridning är riktigt KUL!

.

Sammanfattningsvis så har det varit en lyckad teoridag! Tusen tack för visat intresse och stort deltagande.

.

Tyvärr har jag inga foton från denna dag. Trist men sant. Jag måste bli bättre på detta, komma in i fotandet som jag tidigare varit så flitig med.