När man talar om hästens höjd räknar man höjden från marken till mankens högsta punkt. De som är över 148 cm i mankhöjd kallas för hästar och de som är under 148 cm i mankhöjd kallas för ponnyer.

Här sitter manken på hästen:

Ponnyer är uppdelade i fyra kategorier beroende på dess mankhöjd:

  • A-Ponnyer är ponnyer upp till 107 cm i mankhöjd.
  • B-Ponnyer är ponnyer som är från 107 – 130 cm i mankhöjd.
  • C-Ponnyer är ponnyer som är från 130 – 140 cm i mankhöjd.
  • D-ponnyer är ponnyer som är från 140 – 148 cm i mankhöjd

Över 148 cm är alltså häst

Anledningen till varför det är viktigt att veta vilken kategori hästen tillhör är för att veta vilka motståndare den får tävla emot. I andra sporter är det människans ålder som räknas och man tävlar nästan bara mot jämnåriga. I ridsporten är det inte upplagt på samma sätt. Här är det istället storleken på hästen/ponnyn som avgör vilka man får som motståndare. Den enda åldersgränsen som finns för ponnyryttare är att man inte får vara över 18 år men utöver det tävlar alla mot alla. På häst finns ingen åldergräns.

______________________________________________________________________________

I onsdags förra veckan åkte Frida och Åsa iväg på mätning med tre av våra ponnyer. Till sin hjälp hade de även med sig Elin Andersson (Inackorderad och lektionsryttare) och Petra Dahl (stallassistent och lektionsryttare).

Det var Freja, Jazmin och Lord-River som skulle åka iväg till Skara hästklinik för att mätas. Lord-River och Jazmin är båda 8 år och ska därför slutmätas. Det innebär att vid 8 års ålder anser man att de är färdigväxta och får därför ett slutmätningsintyg på deras mankhöjd. Lord-River blev 139 cm och Jazmin blev 137 cm. Båda är alltså därmed C-ponnyer. Freja är 6 år och har inte varit mätt tidigare. Hon ska eventuellt ut och tävla till hösten i dressyrallsvenskan division III och måste därför ha ett mätintyg. Freja mättes till 147 cm och är därmed D-ponny. Freja ska mätas igen när hon blir 8 år då det är slutmätning för henne också.