Dieselvärmaren jobbar på för fullt i ridhuset och det blir varmare och varmare inne i hallen. Därav blev ridningen förlagd utomhus idag onsdag.

Jag och Frida hade gjort upp ett schema för onsdagsgrupperna med varierad ridning och hästaktivitet. Allt för att alla skulle blir så nöjda som möjligt. Eleverna som red idag fick välja vad de ville vara med på.

Kl 16:30 uteritt

Kl 17:30 temporidning

Kl 18:30 tolkning med hästarna

Det var bara ett fåtal som inte kunde komma idag så jag är väldigt imponerad över alla tappra och ridsugna elever. Bra klädda var ni dessutom och med ett strålande bra humör. Roligt med variation tyckte många och alla var riktigt nöjda med sin ridlektion idagsmiley.

Uteritten bestod av en mysig skogstur i skritt, trav och galopp. En underbart skön tur för alla som red med. Turen avslutades med fri ridning i en av våra hagar.

Bilden är från uteritten mitt inne i skogen. Med på bilden är Maja Nord, Elin Johansson, Ella Larsson och Petra Dahl.

Nästa grupp hade temporidning som gick ut på att ryttarna skulle träna sig på att rida i ett visst tempo.

Jag hade mätt upp en sträcka, runt hagarna, som var 1 km, ryttarna red två och två i olika tempon. Trav och galopp. De fick flera försök på sig att hitta rätt tempo. I trav skulle de rida 200m/min, dvs 5 min runt hagarna och i galopp red vi i 300 meters tempo, dvs att det skulle ta ca 3 min och 20 sek att rida sträckan. På bilden ser ni tempobanan från start till mål. (1km lång)

Det här med temporidning är svårt, nyttigt och lärorikt. Man måste planera sin väg och sin ridning för att lyckas med uppgiften. Temporidning är något som fälttävlansryttare tränar mycket på. För att klara fälttävlansmärket som man måste ha för att få tävla fälttävlan ska man klara av ett prov i temporidning. Då rider man 200-220 m/min i trav och 450-500 m/min i galopp. Hastigheten beror på om man rider häst eller ponny. Vi red ju aldrig i “snabb” galopp utan vi hade istället 300 m/min som är runt banhoppningstempo. Vädret satte gränsen. smiley

Dagen avslutades med tolkning och det var ett glatt gäng som visade hur man har riktigt roligt ihop med hästen. Det var ganska mörkt då det redan hunnit bli kväll så när man inte längre såg tjejerna hörde man deras glada och höga skratt. Underbart!

Att stå och vänta en stund är himla kul det med

På bilden fr. v. Jessica Andersson på Mode, Ulrika Kronberg, Sara Thorsell, Emelie Hamilton Eriksson, Emma Brotoft på Dalle.

Vi tycker att det här med att göra olika saker med hästen är en viktig bit. Som ryttare är det nyttigt att träna på att hamna i olika situationer och i lägen där allt inte är så tillrättalagt som det är i ett ridhus.

När lektionerna var slut och vi höll på och kvällsfodra inne i stallet så hördes ett högt konstigt ljud… Vi gick ut och där såg vi att snön hade rasat ned från halva ridhustaket. HURRA!!! Segerdans i snön och glada miner. Värmefläkten har gjort susen. Den får stå på i natt också så åker förhoppningsvis resten ned i morgonsmiley Ser ni det svarta taket… Ingen snö alls.smiley

Åsa och Frida fyller på mer diesel så den klarar sig till i morgon bitti.

Natti natt!