Under veckan som gått har det varit höstlov vilket medfört mer liv och rörelse i stallet. Roligt när alla barn är lediga från skolan och på så vis spenderar mer tid på Jutagården. Vi har haft två temadagar, hoppträning för en gästtränare och SRS har haft en hopptävling. Jag tänkte berätta lite mer om de här händelserna här nedan.

Onsdag Hoppträning och temadag 3

I onsdags så kom hoppryttarens Sofia Westborg till oss. Hon skulle ha hoppträningar för klubbens ryttare och en clinic som ingår i ridskolans temadagar. Kl 9.30 hämtade jag Sofia vid tåget. Hon bor nämligen i Varberg där hon tillsammans med Evelina Andersson Bromer bedriver ett tränings och tävlingsstall. Sofia och Evelina är kompisar till oss och det är alltid lika kul när vi träffas. När tåget anländer vid perrongen stiger Sofia av med en jättelik packning… Hmm… jag funderade en stund… jag skymtade en sadeln bland väskorna… Ja just det, den var ju självklart också tvungen att följa med till Skövde. Sofia är nämligen väldigt fäst vid sin sadel och så länge den är med spelar det inte så stor roll vad hon rider. smiley Hennes dyra tävlingshästar fick stanna hemma och istället skulle hon rida på våra hästar vilket alltid är lika kul att se.

Vi började förmiddagen med lite ridning och umgänge. Därefter tog vi lunch för att snacka vidare om livet, de senaste händelserna, hästar och jobb. Kul att utbyta erfarenheter med varandra och trots att vi ses så sällan känns det nästan på direkten som att vi tagit i kapp den missade tiden. smiley

Väl tillbaka efter lunchen så var det dags för Sofia att gå på sitt arbetspass. 3 grupper stod på schemat och första gruppen ut var: Stallassistenterna Petra Dahl på Svend, Sandra Johansson på Freja, Benita Forsberg på Imelda, Felicia Henåker på Lord-River och privatryttaren Michaela Sjölin på Pamina.

Sofia hade ställt upp en massa hinder i ridhuset och många roliga övningar stod på tur på de ridande. Fokus för dagen låg på lydnad och kontroll.

När första gruppen avslutat sitt pass var det dags för nästa grupp.

Grupp två bestod av Linus Herzig, Ingrid Raik, Amanda Karlsson-Lindskog och Kajsa Strandell. Dessa fyra red på egna ponnyer.

Grupp tre som var den sista gruppen bestod av Paulin Ohldin, Linda Sundell, Moa Bergman och Åsa Alsterlund Även dessa red på egna hästar och ponnyer.

Sammanfattningsvis så verkade eleverna nöjda med träningen och flera ser fram emot fortsättningen nästa termin.

Kl 18.00 så hade Sofia en clinic där hon pratade mycket om lydnad och kontroll. Hon visade de övningar som träningsgrupperna tidigare på dagen hade hoppat. Flera övningar kände publiken igen och detta gjorde det lättare att förstå budskapet. Det var travbommar, cavalettis, studs, travhoppning, hoppning på volt och av enkelhinder. Dessa övningar sattes sedan samman till en lydnadsbana. Sofia pratade om vikten av att vara ödmjuk mot sin häst och att se hästens positiva egenskaper. Det är sällan hästen som är problemet. Hon började clinicen med att rida Hälge, Confidence. Därefter hoppade hon upp på ridskoleponyn Solero. Många på läktaren fick beskriva för Sofia hur hon var att rida och ifall de hade några tips att ge henne. Läktaren var överens om att hon var en trög ponny men som var snäll att rida och hoppa. Oftast som ridskoleryttare får man ständigt tampas med vad alla andra tycker och tänker om hästen. Försök att bilda dig en egen uppfattning av hästen var budskapet i denna diskussion. Lätt att få fel bild, och att man startar passet på fel sätt om man redan från början sätter sig upp med tanken om att det kommer vara en seg ponny. Försök att inte ha förutfattade meningar och sitt upp förutsättningslöst.

Efter att Sofia ridit ett par varv red hon förbi läktaren. Hon kunde inte alls hålla med om att hon var trög. ”detta är en riktig räserponny” var en av kommentarerna till publiken när hon red förbi. Och räserponny var det verkligen som vi fick se. Hon var pigg, glad, och riktigt nöjd med Sofia på ryggen. Solero visade på en riktig show. Publiken var förvånad över att det var en helt annan häst mot vad de normalt brukar se på lektion. Det vi kan konstatera av detta är att med bra ridning kommer man långt.

Under clinicen fick vi även tillfälle att använda vår fina ljudanläggning. Sofia red med headsetet och ljudet fungerade kanon! Kul med bra grejer.smiley

Tack Sofia för en fantastiskt bra clinic!

Torsdag temadag 4

Kl 8.00 på morgonen samlades totalt 26 barn för att vara med på nästa temadag. Nämligen en stalldag på Jutagården. Deltagarna fick vara med och mocka, fodra, sopa och fylla vatten. Efter att stallet var klart så var det dags för lite välbehövlig fika efter allt hårt stalljobb. När fikan var över började alla fixa i ordning på ridbanan och i ridhuset. De plockade bort allt hindermaterial, mockade och krattade. När ridbanorna var i ordning så delades deltagarna upp i 5 lag. Lekar stod på schemat och Jag och Elin Andersson var ”lekledare” Lagen tävlade i olika grenar och det laget med flest grensegrar vann leken. Exempel på grenar var bl a: Rulla höbal, skottkärre-race, hinderbana, hästens delar, väga hö, sadelns delar och fodertävling. Deltagarna var duktiga och klarade lekarna galant. Och flera deltagare sa att det var ett roligt sätt att lära sig saker på.

Tack för en superrolig dag! Energin hos dessa barn är otrolig, man blir verkligen på bra humör av våra underbara ridskoleelever som tycker det är KUL att vara i stallet.

Klockan 18.00 var det dags för Madeleine Stiwing att hålla clinic. Madeleine är känd från ponnyakuten där hon varit gästtränare i programmet. Hon är dessutom en duktig och känd westernryttare som även har haft sina hästar uppstallade på Jutagården på Ylvas tid. Madeleine skulle prata om ledarskap och hur man blir kompis med sin häst. Vi började clinicen med att släppa 8 stycken ridskoleponnyer lösa i ridhuset. Publiken skulle studera hästens ledarskap och rangordning. Det pratades mycket om hästens instinkter flykt och flockbeteende. Med mer kunskap om hur hästen är och hur den fungerar är det lättare att förstå varför den gör på olika sätt. Madeleine visade även hur vi som människan ska röra oss och hur man bäst använder sitt kroppsspråk för att signalera ledarskap.

När vi var klara med ponnyerna så tog vi istället in unghästen Lakris i ridhuset. Lakris är två år och hingst. Här fortsatte Madeleine att visa hantering av hästen från marken. Hon poängterade att om man behöver säga till hästen, korrigera den så måste man direkt följa upp det med beröm. Berömmet är helt klart det viktiga och utan beröm får man inte en bra och sympatiskt relation. Man måste vara snäll och kompis med sin häst, bli älskad och respekterad.

Söndag Tävling royal cup

I söndags så arrangerade SRS en regional hopptävling för ponny. Royal Cup. Det var över 100 starter under dagen och de två ryttare som representerade Skultorps ryttarsällskap var Alva hägg på Silver Boy och Rebecca Persson på Morehill. Klubbens medlemmar var som vanligt på plats för att hjälpa till som funktionärer på tävlingen. Utan våra medlemmar som hjälper till skulle inte klubben kunna arrangera tävlingar. Tusen tack till alla er som hjälpte till under dagen.

Tack till Skövde Ridsport som sponsrade med fina priser till tävlingen.