I fredags hade vi en SA-dag på Jutagården. SA-dag betyder stallassistentdag och är en dag tillägnad våra underbara stallassistenter.

De flesta kom på torsdagkväll för att sova över i våra ridlägerstugor. Det var mycket skratt, stoj och aktivitet på kvällen och det blev tyst framåt ett på natten. Det märktes att de hade roligt 🙂

Kl 8.00 var det frukost med samling och genomgång av dagen. Det blev tre ridgrupper. En dressyrgrupp och två hoppgrupper. Stallassistenterna fick själva välja vilken häst de ville rida och alla lyckades få sin önskehäst.

Under förmiddagen hade vi dessutom en “mocktävling” där de skulle göra fint till sin häst. Det skulle bli tipptopp i boxen och en bedömning gjordes. Vi fyllde i ett protokoll där allt ifrån mockning, hö , vattenhink, sopning mm fick en bedömning. Alla var väldigt noggranna och resultatet blev perfekta, felfria boxar med spegelblanka vattenhinkar och krubbor som var kliniskt rengjorda. Ett kul inslag för att få mockningen till något roligt.

Efter ridningen som för övrigt gick väldigt bra:) så väntades lunch. Vi åt lunchen inne hos Frida och Johan och det var Inger och Johan som var dagens kock.

Efter lunchen hade vi ett SA-möte där allt diskuterades och ventilerades. Vi tog upp hur arbetet som stallassistent fungerade, positiva och negativa saker. Alla fick säga sitt och vi kom fram till en hel del bra saker. Alla var rörande överens om att uppdraget som stallassistent var riktigt roligt! Något som de inte ville sluta med.smiley

Kl 16.00 var det dags för lektionerna att dra igång och denna dag var det teoridag inplanerad för alla ridgrupper. Teorin för första gruppen bestod av Märke II teori. Alla stallassistenter satt med och lyssnade. Det blev som en repetition för dem och alla SA var riktigt duktiga och kunde allt som ett rinnande vatten! Grymt dutkiga 🙂

KL 17:00 var det dags för hoppteori med tema löshoppning. Vi löshoppade först stallassistenthästen Imelda för att titta på teknik och hoppförmåga. Därefter sadlade vi henne och praktikenten Angelica satt upp och hoppade henne på samma övning. Nu tittade vi på hur hästen påverkades av att ha ryttare på ryggen. Vi studerade Angelica noggrannt. Hon visade även vanliga fel som man lätt gör i hoppningen och vi fick tydligt se hur det påverkade hästen negativt.

Efter det var det dags för eleverna att vara med och löshoppa. Vi tog in Mode och Puff i ridhuset och turades om att släppa, fånga och att stå med pisken vid sidan om löshoppningsbanan. Hästarna tyckte det var riktigt roligt speciellt Puff som verkligen älskar att bli löshoppad. Med sina 98 cm i mankhöjd hoppade han ca 80 cm lekande lätt. Det är imponerande av den lilla ponnyn.

Tack för en rolig dag!

Vi har världens bästa stallassistentersmiley

(På bilden ser ni från vänster Hedvig, Julia, Tilde, Louise, Benita, Josefine, Felicia, Alla, Moa och Elsa)