I onsdags hade vi bokat tid på Skara Hästsjukhus för mätning av tre av våra ponnyer. Det var dags för mätning av Rose, Mode och Tyra.

Med oss hade vi stallassistenterna Benita, Ella och Petra. De tog hand om var sin häst. Vi packade in oss i två bilar med transport. Tyra och Rose åkte tillsammans och Mode åkte i en egen.

Mode och Tyra har passerat 8 år vilket innebär att de gjorde sin sista mätning, (slumätning, eller sista obligatoriska mätning som det också kallas). Rose däremot är 7 år och måste mätas igen nästa år för att bli slutmätt. Man mäter ponnyer vid 4, 6 och 8 års ålder. Därefter anser man att ponnyn växt klart och inte riskerar att bli större. Man måste ha ett mätintyg på sin ponny om man ska tävla. Detta på grund av att man ska veta vilken kategori man tillhör och därmed vilken kategori man skall tävla emot.

Ponnyer är uppdelade i fyra kategorier beroende på dess mankhöjd:

  • A-Ponnyer är ponnyer upp till 107 cm i mankhöjd.
  • B-Ponnyer är ponnyer som är från 107 – 130 cm i mankhöjd.
  • C-Ponnyer är ponnyer som är från 130 – 140 cm i mankhöjd.
  • D-Ponnyer är ponnyer som är från 140 – 148 cm i mankhöjd.

.

Här står Mode i väntan att få komma in i mätrummet:

Resultat:

Tyra blev mätt till 126 cm

Mode blev mätt till 139,5 cm

.

Dags att packa in oss för hemfärd:

.

Stallassistenterna skötte sig super under hela dagen. De hanterade hästarna bra, skötte lastning, ledning, packning och efterskötsel på bästa möjliga sätt. Tänk vilka duktiga hästtjejer vi har på Jutagården!smiley