Som sagt i måndags var det nästan ingen idé att gå och lägga sig. Klockan ställdes på 02.30 eftersom jag skulle vara i stallet 03.00 på tisdag morgon. Jag klarade inte min tidsplan riktigt vilket är ganska förståligt utan rullade in på gårdsplanen 03.20. Där stod Åsa och var i full färd med att greja med hästen som skulle med. Bra att jag hade lite marginal i min tidsplanering och bra att jag hade packat och gjort i ordning allt i går kväll och bra att Åsa är att lita på. Klockan 03.40 åkte vi från Jutagården. Och vilka VI är undrar ni kanske? Det var Jag, Åsa, Frida och ”lillkillen” som åkte i bilen. Bak i transporten stod Hälge och mumsade tidig frukost. Lika glad och positiv som alltid.

Anledningen till denna tidiga morgon var att vi hade bokat tid till Hälge hos equiterapeuten Charlotta Lindgren uppe i Köping. Köping ligger nästan uppe vid Västerås, ca 25 mil. Tiden vi bokade var klockan 08.00. Inte för att det var den mest optimala tiden utan för att det var den enda som fanns fram till sommaren. Resan tog nästan 4 timmar med ett obligatoriskt litet stopp för matpaus som underlättar och gör färden lite roligare.

Varför åka till en equiterapeut? Jo det har ju varit lite problem med Hälge det senaste halvåret och han har vilat från december fram till nu. Hälge gick förmodligen kanske lite tufft förra året då han matchades till 5 årschampionatet och Falsterbo. Det gjorde nog att kroppen blev lite sliten och några små grejer uppstod. Vi har varit på Husaby Hästklinik ett par gånger för undersökning och nu har han äntligen konstaterats bättre. Han ska börjas sättas i gång och då tyckte jag det var dags att låta Charlotta gå igenom honom. Lotta är fantastiskt duktig. Hon jobbar med laser, akupunktur och kiropraktik och kan det här med rehabilitering, uppbyggnad och träning av häst. Hur man får hållbara hästar. Jag kände att hon kunde hjälpa mig med planen av igångsättning, träning och uppbyggnad. Så han tränas på rätt sätt för att undvika att skadorna kommer tillbaka.

Charlotta har flerårig utbildning med bred erfarenhet av alternativa behandlingsmetoder på tävlingshästar. Hon har arbetat med behandling av tävlingshästar i flera länder i Europa men nu arbetar hon enbart hemifrån där hon tar emot hästar för undersökning och behandling.

Vi har varit hos henne ett flertal gånger med olika hästar och varje gång blir vi lika nöjda. Så det är bara att hoppas på att det blir lika bra med Hälge nu. Det kommer ta lite tid, men det viktigaste är att han blir frisk och hållbar så jag kan komma igång och träna och tävla igen. Längtar otroligt mycket efter detta.

Falsterbo eller inte Falsterbo? Jag har frågat mig själv om det var rätt beslut att lämna iväg honom för träning inför detta. Och jag tycker att det var det. Det är alltid en risk man tar när man väljer att sin unghäst skall tränas inför dessa stora och svåra uppgifter. Jag ångrar så klart inget. Det var en otrolig upplevelse att se honom tävlas där nere. Sofia gjorde ett grymt bra jobb och Hälge trivdes som fisken i vattnet och gjorde det riktigt bra. Han kvalade lekande lätt så det hade snarare varit fel att inte låta en så bra häst visa upp detta. Man får vara glad för att skadorna upptäcktes i tid innan de blivit för stora och allvarliga. Nu går det ju göra någonting åt. Han är ju fortfarande ung och har hela livet framför sig.