Idag är det sorgens dag på Jutagården. Den fantastiska, underbara och älskade ponnyn Tommy-Lee har idag fått lämna oss. Han insjuknade mycket hastigt och vi fick köra in honom till Skara Djursjukhus. Där gjorde veterinärerna allt de kunde men då det konstaterades att han hade den hemska sjukdomen botulism såg det mörkt ut. Tidigt i morse/natt ringde de och meddelade att han gått bort. Botulism är en fruktansvärd sjukdom som kan drabba hästar som äter hösilage. En risk med att använda hösilage är att jord eller döda djur kan ha blivit inplastade i balen, och bakterien Clostridium botulinum tillväxer. Att detta händer är dock mycket ovanligt.

Clostridium botulinum är en vanlig, strikt anaerob bakterie, d v s. den tillväxer endast i syrefri miljö. Bakterien producerar ett nervgift, botulinumtoxin, som är direkt dödligt för hästar. 90% av alla hästar som drabbas av bakterien dör.

.

Vi alla på Jutagården tycker att det är mycket tragiskt och ledsamt det som hänt och vi vet att det är många elever som hade Tommy som en av sina favoriter. Blir ju extra tråkigt när man inte hinner med att säga farväl.

Farväl Tommy Lee. Du kommer alltid finnas i våra hjärtan! Du är en häst man aldrig glömmer.smileysmiley