Luleå Tekniska Universitet har forskat på hästintresserade
tjejer och kvinnor som jobbar mycket i stallet och kommit fram till att de
utvecklar fina egenskaper som passar för att bli framtida chefer och ledare på
arbetsplatser eller egenföretagare.

I Fredags var det en tjej här från P4 Skaraborg, Sveriges Radio. Hon intervjuade Frida i frågan och detta kommer du kunna se, läsa och höra på deras hemsida. Det kommer även att sändas på radion nån gång under veckan. smiley

Vi fick även ett mail från en förälder under jul där en tidningsatrikel handlade om samma sak. Kul när ridsporten och stallet hamnar i fokus.

Med tanke på detta är det fantastikt att intresset för att vara i stallet är så stort. Inte bara för att rida. Intresset för att vara Stallassistent har aldrig varit så stort. Förra terminen ökade vi från 17 till 27 stycken. Denna termin har vi fyllt på med 3 nya platser så från och med nu är vi uppe i 30 stycken stallassistenter!!!!!

Många pratar om att det är svårt att motivera ungdomar att vara i stallet så som de var “förr i tiden”. På fortbildningsdagar för ridinstruktörer har en stor fråga varit hur vi skall lyckas behålla ungdomarna i stallet. En nedåtgående trend och statistik visar att det blir mindre aktivitet ute på våra ridskolor. Det är så mycket annat som drar. Stan, kompisar, datorer mm. Äldre människor pratar om att man levde, hängde, praktiskt taget bodde och spenderade massvis, massvis med timmar i stallet. Vad gör man nu då???? Är det verkligen någon skillnad??? Min mamma gjorde det när hon var liten, jag själv gjorde det också och dagens barn och ungdomar gör väl likaså. Åtminstonde på Jutagården… Häftigt att trenden som andra pratar om inte visar sig här! Hoppas det håller i sig… att det fortsätter att öka… på alla ridskolor i landet… så att fler och fler upptäcker tjusningen och alla positiva effekter med ridning, hästar och stall.

Vi har flera ungdomar som slutat en period pga studier men som sedan kommer tillbaka när de pluggat färdigt och flyttat hem igen. De saknar ridningen och stallet. Ett annat exempel är att när de slutat som SA hos oss jobbar de extra på helger eller ridläger. Stalljobb är bra mycket roligare än man kanske kan tro!

Flera personer är här många dagar i veckan… andra är här alla! Det var en stallassistent som sagt till sin mamma… Jag rider 2 dagar i veckan, är SA en dag, följer med en kompis som rider den 4:e dagen… Hoppas körkursen drar igång snart igen så blir det 5 dagar/vecka i stallet på Jutagården.smiley

En annan hade sagt inför en av klubbens tävlingar…Det här måste vara den bästa veckan någonsin… jag kommer att vara i stallet alla dagar utom en den här veckan. Ridning, igenridning, SA, temadag, förberedelse inför tävling och tävling. Underbart!

Många av dem som sitter med i Ungdomssektionen är även SA och rider 1-2 ggr i veckan. Andra har egen häst som de tar hand om 7 dagar i veckan. Då kan ni också börja räkna timmar i stallet om man lägger till mötestillfällen och aktiviter som arrangeras för barn/ungdomar i klubben. Rollen som ledare faller sig väldigt naturligt i stallet. Och det viktigaste av allt, glädjen som alla känner för arbetet får oss att göra ett ännu bättre jobb!smiley