Torsdagen den 2 maj var Evelina Bromér hos oss för att prata
och häststyling inför tävling och hur det är att jobba som hästskötare åt en
känd hoppryttare.

Temadagen började med att hon visade hur hon gör i ordning
en häst inför en tävling. Hon gick igenom allt och delade med sig av sina bästa
tips. Hon gick loss med saxen och visade hur hon klipper svansen, huvudets
långa hårstrån (ej känselhåren), öronen, kronranden mm. Vi fick se Newton i fina
tävlingsknoppar. När hon knoppar brukar hon alltid ha en rosett på
tredje knoppen. Det är som en liten ”turgrej”.

Därefter visade hon lite olika medel som hon använder.

Matolja och pensel – Till hovarna för extra glans och bättre hovkvalité

Diskborste och diskmedel – Till bling-pannband så de gnistrar fint och får extra lyster. Ett tips är att pensla genomskinligt nagelack på stenarna så sitter de oftast bättre.

Babyolja – till hästens näsborrar och runt ögon. Man kan
även ta det på benen och framförallt framknäna så blir de blanka och fina.

Våtservett – finns också att köpa på babyavdelningen i mataffärer. Dessa har du för att torka hästen med. Då får man bort mycket smuts
och kan vara bra som en sista finish.

Häxan- Poleringsmedel för mässing till tex spännen på träns,
stigbyglar, bett, sporrar eller pannband. Allt som har mässing helt enkelt. Blev
riktigt fint. Hon visade på ett gammalt pannband som jag letat fram. Det var supertråkig
gammal mässing färg utan någon som helst glans. Efteråt blev det ett
supertjusigt fint pannband som såg helt nytt ut. Så leta fram era mässing saker
och börja polera.

Hon tipsade även om att det fanns ett annat medel ifall man
har grejer i silver.

Kam och snoddar – en bra kam som ger tydliga raka linjer mellan knopparna samt gummisnoddar.

Sax – Viktigt att ha en vass sax som klipper bra.

Evelina hade också glansmedel till svansen. Då går den lättare att reda ut. Kom ej med på bilden.

När Newton var klar var det dags att visa hur man tvättar en
häst. Det görs ganska ofta inför tävling. Vi tog fram Lord-River och började
förbereda honom innan tvätt. All lera skulle borstas bort och därefter skulle
han tvättas. Extra noga på det tecknen, det vita på benen. Evelina tog upp att det var viktigt att kolla upp så att de
produkter man använder på hästen är tillåtna för tävling. En del schampon innehåller
medel som kan ge utslag på dopingprov och som hästskötare måste man veta att
man inte riskerar en sån sak. Hon brukar använda vanligt människoschampo på
sina hästar.

Sen blev det täcke på och tillbaka i stallgången Hon gick igenom och visade hur man gör rullknoppar. De blir alltid finast och sitter helt klart bäst. Evelinas tips på att få till de perfekta knopparna är: Dela upp manen i lika stora delar, få till en rak och tydlig bena mellan knopparna och fläta hårt. Är det mycket småhår som sticker ut från flätan kan man ta lite hårgele. Vik in toppen längst ned på flätan och sno gummibandet några varv. Har du lyckats fläta tillräckligt hårt så är ett bra tecken att flätan står rätt ut från halsen. När det är dags av rulla knoppen tar du ett gummiband och snor det ett varv längst ned på flätan, sedan rullar du knoppen “inuti” gummibandet, drar år, rullar, drar år och sedan sätter du gummibanden nedanför knoppen.

Pannknoppen kan man antingen göra inbakad eller utbakad fläta så blir det snyggt. Hons a även att det är väldigt sällan man ser en knoppad häst med hängande pannlugg och tvärt om. Antingen är de knoppade i både man och pannlugg eller inte.

Evelina brukar göra den större modellen knoppar men sa även att man tydligt kan se ute på tävlingar att det är väldigt modernt med många små knoppar som sitter väldigt tätt.

Därefter var det dags för eleverna att prova på egen hand.
De fick välja var sin häst att greja med.

_________________________________________________________________________________________________

Kl 19.00 var det dags för del 2. Evelina skulle berätta hur
det är att jobba som hästskötare. Hon har under flera år jobbat som hästskötare
åt hoppryttaren Svante Johansson och vet en hel del om yrket.

En hästskötares huvuduppgift är att ha koll i stallet och på hästarna så att de mår bra och får bästa möjliga skötsel. Detta gäller såväl när man är hemma som på tävling. I många situationer blir man även ryttarens assistent. Hemma får man serva med hästar så de är i ordning inför ridning och på tävling handlar det dessutom att hålla koll på tider, startnr och höja/sänka hinder på framhoppning. Just på framhoppning finns det många viljor och det är viktigt att man kan ta för sig så ens ryttare hinner hoppa det antal språng som planerat på just den höjd som han/hon vill. Detta lär man sig väldigt fort men ibland får man vässa sina armbågar så man inte blir överkörd.

Hästskötaren är den person som kommer närmast hästarna. Den vet vad de gillar, vilka hästar som den trivs bäst att stå bredvid i både stall och transport. Den ser till att hästarna får rätt mängd mat och är uppmärksam på om det behövs justeras. Den håller koll på att utrustningen är välskött och korrekt tillpassad till hästen. Hästarna hålls alltid i god trim vad det gäller klippning, tvättning, borstning och frisering. Stallet likaså. Det mockas oftast kanske flera gånger om dagen beroende på hur mycket hästarna står inne. På tävling när de står på stall hela tiden blir det mycket promenerande med hästarna. Evelina räknade ut att en timmas promenad med varje häst fördelat under dagen är inget ovanligt. Har man då flera hästar så vill det till att ha sköna promenadskor. Som hästskötare bör man ha max 4 hästar/tävling att ha ansvaret för. Har man fler blir det väldigt svårt att hinna med allt som ska göras. En gång hade Evelina 7 hästar under ett meeting utomlands och det gör hon aldrig om.

Andra rekommendationer som Evelina ger sina åhörare som drömmer om att jobba som hästskötare är att alltid jobba vitt. Det finns en hel del jobb som erbjuder fickpengar i handen , boende och inget mer. Dessa jobb bör man undvika. När hon jobbade hos Svante hade hon månadslön och en arbetstid från 7-17 med 30 min frukostrast och 90 min lunchrast. Sen turades de om att ha hand om kvällsfodringen. Ett bra och hållbart upplägg tycker Evelina. Hon jobbade kvar där i 2,5 år och trivdes jättebra.

Om man vill bli en hästskötare är följande egenskaper bra att ha:

Man ska vara noggrann

Kunna passa tider, vara punktlig

Kunna organisera och planera.

Uthållig, det kan ofta vara ganska tungt jobb i högt tempo

Man bör också vara ganska anpassningsbar då tex tävlingar ofta erbjuder ett trångt boende nära inpå varandra i hästbussarna eller tävlingshotell.

Fördelar med hästskötaryrket är:

Så klart är det väldigt roligt att få jobba med sin dröm

Man får resa mycket. (Evelina har varit med i många länder runt om i Europa.)

Man lär sig språk. (Engelska och Tyska)

Man lär sig mycket inom häst

Får minnen för livet

För att bli hästskötare kan du ta något som heter hästskötarexamen som är ett yrkesprov inom häst med många delprov som visar att du skulle klara av ett hästskötarjobb. Detta prov är bra att ha för alla typer av jobb med hästar. Många hästgymnasium har detta som examensmål.

Svenska hästskötare är väldigt eftertraktade då de har ett gott rykte om sig så det är ganska lätt att få jobb.

Om vi tar Evelinas väg till där hon är idag så har hon gjort en rolig resa. Speciellt med tanke på att vi var på Jutagården just där och då hon berättade det.

Hon började nämligen rida på Jutagården när hon var 7 år och Ylva bodde på gården och drev ridskolan. Hon lärde sig rida, blev stallassistent, började hjälpa Ylva att rida in galopphästar, gick med i Ungdomssektionen och hade en hel del lektioner. Sen efter grundskolan började hon på ett Hästgymnasiet i Skara på Katedralskolan. (Detta gymnasie finns tyvärr inte idag) Evelina gick i samma klass som mig och även Sofia Westborg. Hon tog Hästskötarexamen och därefter började hon hippologen. En 2 årig högskoleutbildning för ridlärare på Flyinge och Strömsholm. Därefter ville hon börja jobba. Då jobbade redan Sofia sen ett par år tillbaka hos Svante. De sökte en Hästskötare och Evelina fick jobbet. Där blev hon kvar i 2,5 år och därefter startade hon och Sofia ett företag tillsammans. Stall WB. Där jobbar hon med att sköta om hästar och stall, hon följer med Sofia ut på tävlingar och är hennes hästskötare. På hemmaplan ör Evelina den som rider in alla unghästar de har i träning.

Vi är jätteglada över att Evelina kom hit och delade med sig denna temadag. Det var en rolig stund och det var många som säkert blev ännu mer nyfikna på hästskötarjobbet. smiley