I måndags och tisdags var det dags för terminens första temadagar. Det var många som kom och det blev snabbt full aktivitet i stallet. Måndagen var uppdelad på två tider. Första tiden för dem som håller på med märke 1-2 och andra tiden för dem som håller på med märke 3-4. Vi hade praktisk teori i stallet i form av skötsel av en häst, mocka, ge foder, vatten, ströa, sopa osv. Sen var det en del ledträning, borstning, sätta på och av täcke, tränsa, putsa utrustning osv osv. I andra gruppen fick de dessutom rida självständigt, göra praktiska prov för ryttarmärkena i form av att sitta upp självständigt, dra sadelgjord och tillpassa stigläder på korrekt sätt uppifrån hästryggen. De hade utrustningslära i form av att kunna namnge, tillpassa och sätta på olika typer av utrustning. De som ville fick även vara med och klippa en häst.

Under tisdagen var det ett liknande upplägg. Nu var det för elever som håller på och jobbar med märke 2-3. De blev uppdelade i 2 grupper. Ena gruppen var i ridhuset och andra gruppen gick in i stallet för att sedan byta plats med varandra. I stallet fick de var sin häst som de skulle sköta om. Som elev på en ridskola kan det verkligen vara bra att få prova på fler saker med hästen. Vi vill inte vara en ridskola där man bara kommer till sin ridlektion utan vi vill att man ska lära sig hela hästbiten och därmed även hur man gör med den dagliga skötseln av en häst. Det var flera som faktiskt aldrig provat på det här innan. De fick vägledning och hjälp hur de skulle göra och alla hästar fick till slut mat och vatten och riktigt fint i sina boxar.
I ridhuset var det olika stationer som man skulle gå runt till. Bland annat visa häst vid hand, uppsittning, ändra stigläder uppsuttet, sätta ihop ett träns, tillpassa ett träns, kunna spänna olika typer av nosgrimmor, brodda en häst, sätta på benskydd osv osv.

Många av våra Stallassistenter var med på dessa temadagar och hjälpte till som ledare. Ni gjorde ett kanonjobb. Tusen tack!

Vi hoppas med dessa två temadagar att vi har kunnat utöka kunskapen hos våra elever. Vill ni så är ni hjärtligt välkomna att komma på fler temadagar under hösten.