Information till alla som vistas på Jutagården
Jutagårdens Ridskola vill uppmärksamma alla om att Agria, enligt pressmeddelande, fått in många fall av kvarka under de senaste veckorna. Smittan sprider sig snabbt mellan hästar och stall, så det gäller att vara noggrann med sin hygien. Speciellt om du vistas i flera stall. Tänk på att inte ha samma kläder och skor och se till att alltid tvätta händer/duscha om du varit i kontakt med andra hästar.

Har du egna borstar med till ridskolan vill vi inte att du använder dessa till andra hästar också.

Om du har med dig egen häst till Jutagården vill vi att du är extra noggrann. Ta det säkra före det osäkra. Tänk på att om du dessutom tävlar eller tränar på annan anläggning ska du inte klappa eller låta din häst nosa på andra hästar. Det åligger alltid ditt ansvar att förhindra smittspridning. Du måste självklart kunna garantera att du inte varit i kontakt med andra hästar som riskerar ha drabbats av smittan. Stanna hemma vid misstanke om att hästen inte är fullt frisk.

Tänk på att du som hästägare riskerar att utsätta din häst (och alla andra hästar i samma stall) för smittrisk varje gång du lämnar stallet. I vårt fall som ridskola riskerar vi att utsättas för smittrisk varje gång det kommer en häst, ryttare eller person som varit i kontakt med andra hästar. Vilket som ni kan förstå är ganska ofta.

Hoppas alla kan hjälpas åt att ta sitt ansvar.

Peppar, peppar… Än så länge har vi klarat oss undan detta.

Vad är Kvarka?
Kvarka är en infektionssjukdom som orsakas av en strepokockbakterie, som sprids när den smittade hästen frustar och hostar. Bakterien kan spridas genom direkt kontakt mellan hästar, men också genom kläder eller inredning som varit i kontakt med den smittade hästen.
– Symtomen vid kvarka är feber, nedsatt allmäntillstånd, hosta, näsflöde och att lymfknutorna mellan ganascherna blir svullna och ömma. Kvarka kan också ge betydligt lindrigare symtom och likna en vanlig förkylning med feber, hosta och näsflöde, säger Karl-Henrik Heimdahl – veterinär på Agria Djurförsäkring.
.
Hur undviker du Kvarka?
Vi uppmanar alla våra elever att läsa Hippsons artikel där det står hur du undviker Kvarka.