Att smittoläget bland hästar och stallar är större än någonsin blir väldigt påtagligt när man läser hästsiter och följer flöden i sociala medier. Det är kvarka, hästinfluensa och virusabort som sprider sig i rasande takt. Otroligt läskigt! Anledningen till detta är i vissa fall importerade hästar men också att vi idag förflyttar våra hästar mer när vi ska rida/träna och tävla. Många transporterar sina hästar flera dagar i veckan till olika anläggningar.

Jag kan inte nog poängtera hur viktigt det är att alla gör sitt. Flera anläggningar har stängt sina anläggningar för besökande hästar som en ren försiktighetsåtgärd. Det finns nu flertalet smittsamma sjukdomar. En del smittar vid direktkontakt, andra vid indirekt kontakt via personer, kläder, stall, redskap, utrustning, transport etc medans några är till och med luftburna. Tänk på det ni som kommer till eller åker från Jutagården med er häst för att rida/träna/tävla att ett stort ansvar vilar på er. Samma gäller er som vistas i flera stall. Ni måste verkligen ha dubbla uppsättningar med kläder, skor, ridutrustning, handskar , borstar mm. Inget som använts i något annat stall kommer in på Jutagården. Minsta lilla misstanke… stanna hemma!!! Våra tankar går till alla drabbade stall runt om i Sverige. Kämpa på!

Läs mer här om ni är intresserade: (det finns hur mycket som helst bara från den senaste veckan. Se även tidningenridsport.se men många artiklar krävs medlemskap.)
https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/145-000-kronor-samlades-in-till.htm

https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/en-fjarde-hast-fran-skansta-ryttare.htm

https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/misstankt-virusabort-pa-skansta-ryttare-tre.htm

https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/annu-ett-stall-har-drabbats-av.htm

https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/annu-en-hast-dod-till-foljd.htm

https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/ytterligare-en-hast-sjuk-hos-skansta.htm

https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/smittskyddsrad-for-virusabort-sa-ska-du.htm

https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/fler-ridanlaggningar-stanger-pa-grund-av.htm

https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/ryttarforeningar-stanger-for-besokande-hastar-efte.htm