Denna info om smittoläget har mailats ut till alla medlemmar:

Hej på er alla som rider eller vistas på Jutagårdens anläggning.

Här kommer en viktig påminnelse i svåra och smittsamma tider där flertalet livshotande sjukdomar på häst härjar.

Elever/personer som bara vistas på Jutagården och aldrig träffar andra hästar är inte alls en lika stor risk som personer med egen häst eller personer som vistas i flera stall. Dessa personer måste verkligen tänka till och följa de regler som finns på vår anläggning.

(Rider man bara på Jutagården och inte kommer i kontakt med andra hästar kan man sluta läsa här 🙂 )

Vistas man i flera stall så måste man ha olika kläder, utrustning, hjälm, väst, skor, handskar mm mm. Rubbet, med andra ord. Förvara kläderna åtskilt så de ej kommer i kontakt med varandra. Duscha, tvätta alltid händer noggrant innan du går in i stallet på jutagården. Har man egen hästutrustning så som borstar, schabrak pannband mm som man vill använda på våra hästar får man inte ha använt dessa saker på någon annan häst. Det gäller alltså inte bara om hästen varit sjuk utan detta är en regel vi har i förebyggande syfte. Vi tar det säkra före det osäkra och tar inga risker.

Detta gäller även vid enstaka besök hos tex en kompis som har häst eller om man åker på kurs/clinic på annan anläggning. Ta dina ”vanliga” kläder vid dessa tillfällen om det bara är någon enstaka gång. Man behöver inte ha stallkläder. Eller kan du kanske låna kläder av din kompis.

Har man en egen häst som man åker med till Jutagården måste man varje dag fundera över och aktivt ta beslutet om man just denna dag kan åka eller inte. Minsta risk så stannar man hemma.

När man åker med sin häst till annan anläggning så agerar man alltid förebyggande. Man tänker att utifall min häst eller någon annan häst är en potentiell smittbärare så ska det inte påverka min eller någon annan häst. Man tar det säkra före det osäkra helt enkelt. Man tar inga risker!

Man hanterar alltid hästen själv, man håller koll så ingen annan klappar eller leder hästen.

Man är noggrann med att inte låna eller låna ut utrustning, hink, mm. Tänk på att även transport och stall är en farlig smittbärare.

Just nu går flertalet smittsamma sjukdomar, inte bara kvarka utan även tex hästinfluensa och virusabort. En del sjukdomar smittar via direktkontakt alltså om hästar tex nosar på varandra. En del sjukdomar är luftburna. Andra sjukdomar smittar via indirekt kontakt dvs tex genom människor som tagit i en smittad häst och sedan tar i en icke smittad häst. Nossekret, saliv osv är värst. Det smittar också via transport, redskap, stall, utrustning, vattenhink etc etc. (så låna inga saker av någon på tex en träning/tävling. Låt heller ingen leda/klappa din häst.)

Alla som kommer/lämnar jutagården med sin häst eller vistas i flera stall tar en risk.

Skulle man drabbas kan det vara livshotande för hästarna, det är svårt med isolering så oftast blir många/alla hästar drabbade. Man måste stänga anläggningen, ofta måste även verksamheten ligga nere under en längre tid, det blir stora och omfattande kostnader för verksamheten och många andra föreningar som drabbats har haft svårt att komma på fötter igen efteråt, några har till och med fått lägga ned.

Så kom igen nu allihop!?

Nu lägger vi in nästa växel och fortsätter att vara noggranna och eftertänksamma.

Vi agerar alltid förebyggande och som om alla andra vore en ”potentiell smittbärare” och tar inga risker.

Läs uppsatta anslag och följ de regler som vi har på Jutagården!

Måtte vi slippa det som så många andra stall utsätts för. Det vore så hemskt!

Tack för att vi hjälps åt och tillsammans tar ansvar.

Med vänliga hälsningar Jutagårdens ridskola