För en tid sedan fick vår fina och omtyckta häst Patron lämna jordelivet för att galoppera vidare till de evigt gröna ängarna. Han blev hela 25 år och han har varit på Jutagården ända sedan 2007. De flesta som rider på Jutagården har varit i kontakt med Patron på ett eller annat sätt. Under de senaste åren har han dock levt lite mer pensionärsliv och gått med på lektion vid enstaka och speciellt utvalda tillfällen. Förutom det så har han gått på mysiga skogspromenader, bjudit på en och annan körtur, dragit barn som velat tolka och varit en stabil herre på ridlägrens badritter.

Vår mamma Inger har under de senaste åren haft honom lite som sin egen. De har tagit hand om varandra på ett fint sätt och de har mängder av härliga dressyrpass, mysiga uteritter eller sköna stallstunder tillsammans. Patron har varit en sann gentleman som alltid ställt upp och tagit väl hand om mamma Inger oavsett vad som stått på agendan. Mamma i sin tur visste precis vad han gillade. Hon har skämt bort honom med fluffiga täcken, skön utrustning och fint uppskurna äpplen. Dessutom har hon spenderat mycket tid på att borsta, mysa, tvätta, fejja och dona med honom.

Patron är en sån där häst som vi kommer minnas för evigt. Han var en otroligt härlig kille med världens största hjärta, som dessutom satt på exakt rätt ställe. Han ville alltid göra sitt bästa vad han än gjorde. Vi har så många minnen tillsammans och han har förgyllt mängder av stunder här på Jutagården.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Han har varit ute och tävlat med flera av våra elever i dressyr.

Även Frida har tävlat honom i dressyrallsvenskan med flertalet individuella placeringar och lagvinst.

Patron har gjort flera roliga extra event så som köruppdrag, tomteparad och skådespelat i ARN-filmerna. Patron är en väldigt fin körhäst. Innan vi köpte honom hade han tävlat SM i körning. Hos oss gjorde han en körtävling där han så klart vann. Han har varit en central och viktig roll i flertalet av ridskolans temadagar som handlat om körning.

Patron har ridits av alla typer av ryttare. Han var omtyckt av såväl rutinerade som orutinerade elever och även fast han var stor så kunde även de allra minsta rida honom. Patron var en häst med stabilt psyke som man verkligen kunde lita på. Han byggde självförtroende hos flertalet av våra elever. Så snäll och trygg i ridningen och man kunde verkligen göra allt med honom. Dressyr, hoppning, terräng, körning, barbacka, frihetsdressyr, uteritt, voltige, bada… Ja listan kan göras lång.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

I hagen var bästa kompisen Dalle under många många år. Dalle & Patron köptes tillsammans från en “granngården”. När Dalle gick bort fick Patron gå över till stona. Där trivdes han väldigt bra. Patron och Maggi blev snabbt ett riktigt radarpar. Så fina tillsammans! I hagen kom han alltid fram till en och det kändes alltid som han var sugen på kontakt, uppmärksamhet och arbete. Han var alltid nyfiken och gillade att vara med där saker hände. När det var dags för intag var han alltid snabbt fram till grinden och först in. Han ville alltid komma in en stund i stallet, även de dagar som han inte skulle gå lektion. Allt som oftast gick han helt själv från hagen in till stallet och hittade alltid till rätt box. Även ut till hagen igen så räckte det många gånger att bara öppna så gick han ut till rätt hage igen. Så förståndig och nöjd med livet.

Dalle & Patron
Patron, Maggi & de andra damerna <3 (Mona-Lisa, Freya & Hazard)

Dessutom så som jag, och flera med mig kände honom så uppskattade han skötsel, pyssel och mys. De som lärde känna honom visste att han ville gå in i sin bubbla och inte bli störd av utomstående när man pysslade om honom. För mycket spring kunde irritera honom och han visade tydligt vad som gick hem och inte. Men listade man ut det så fick man mycket utbyte av stallstunden. Han kunde lägga sitt huvud i ens famn och bara vara. Han kunde även bjuda på lite ”kli tillbaka” om man kliade honom på rätt ställe på halsen. Så fantastisk häst.

Ofelia och Patron tränade frihetsdressyr tillsammans. (Jag vill passa på att rikta ett stort tack till Ofelia som hjälpt mig med detta inlägg. Ofelia är en av de personer som brytt sig lite extra mycket om honom vilket har synts lång väg i deras relation.)

Med detta inlägg vill vi hylla Patron en sista gång! Tack för allt du gett till oss och till våra elever. Vi kommer för alltid att minnas dig som en snäll nallebjörn och en sann gentleman med guldstjärna och extra allt!