Blog Image

Ridskolans blogg

Om ridskolan

Här är en blogg med information om ridskolan

Händelserik vecka

Ridskola Posted on 2011-04-17 22:09:11

Veckan som gått har varit väldigt händelserik med fullspäckat schema och jag har ägnat söndagen åt att summera dagarna. Läs de senaste inläggen för att få reda på en del av alla saker som hänt på Jutagården under vecka 15.

Trevlig läsning hälsningar Fanny



Söndag och Käpphästhoppning

Ridskola Posted on 2011-04-17 22:05:43

Idag, söndag anordnade ungdomssektionen en lyckad och uppskattad käpphästhoppning. Det var totalt 18 stycken deltagare och så gott som alla hade klätt ut sig. Och vilka utklädningar. Det var massa piffiga och påhittiga tjejer och killar som sprang runt med varsin käpphäst ute i paddocken. Och hoppa bana det kunde de. Det gick lekande lätt och bredvid stod många föräldrar och anhöriga och hejade på. Kul med så stort intresse och bra jobbat ungdomssektionen.

De som deltog på käpphästhoppningen fick i slutet av aktiviteten skriva upp sig till blåbärshoppningen som ska vara den 15/5. Då kommer man rida samma bana som på käpphästhoppningen fast på riktiga hästar. Detta gör ju att dessa deltagare som var med idag har tränat och förberett sig på bästa möjliga sätt.smiley Alla fick sitt första val av häst och totalt så kom det in 24 anmälningar. En del ville vara med i två klasser. Kul vi ser fram emot denna tävling. Då kommer även ungdomssektionen finnas med och hjälpa till med tävlingen samt stötta, peppa och coacha alla deltagare.



Lagträning

Ridskola Posted on 2011-04-17 21:59:48

I lördags hade jag lagträning för de ryttare som skall rida i Gotacupen i år. Skultorps Ryttarsällskap har anmält två lag och de som ska vara med är: Caroline Hoerschelmann, Felicia Henåker, Madeleine Ingerhage, Emma Hellkvist, Adam Almgren, Emil Almgren, Benita Forsberg, Michaela Sjölin, Petra Dahl och Ella Larsson. Lagledare för dessa två lag är Elin Andersson. Elin var med under hela dagen igår och fotade, umgicks och hade en lagsamling efter att de ridit där hon pratade med alla ryttare, delade ut ett frågepapper samt bjöd på fika. Det var en rolig dag och alla ryttare och hästar gjorde bra ifrån sig.

.

Grupp 1 bestod av:

Carro, Emma, Madeleine, Adam och Felicia

(Elin och Fanny står också med på fotot)

.

Grupp 2 bestod av:

Ella, Petra, Benita, Michaela och Emil

.

Efter lagträningen hade jag två storhästekipage som också villa träna lite banhoppning. Det var Natalie och Åsa på deras hästar.



Arbetet med cafeterian fortsätter

Ridskola Posted on 2011-04-17 21:56:39

Det fortsätter att gå framåt i cafeterian, även fast det som görs nu inte är fullt lika synligt men däremot nästan dubbelt så jobbigt. Under veckan, mestadels fredagen och lördagen grävdes det ur en hel del grus från cafeterian. Det var totalt 20 cm hårt packat grus, lera och sten som skulle grävas bort, det blir totalt 7 kubik. En hel del spett- och spadtag togs och många skottkärror kördes ut. Tungt jobb och många slet så svetten lackades i pannan.

Noak hjälpte till och grävde på sitt sätt 🙂

.

Så här blev reultatet när dagen var över:

Tack till ALLA ER som hjälpte till med grävandet och tack till Mats Henåker, pappa till ”stallassistent-Felicia” som leder arbetet i cafeterian på ett bra sätt.

Mats fortsatte dessutom arbetet med att sätta igen dörrar och fönster där köksdelen skall vara. Nu är det bara två fönster kvar sen är även den biten avklarad.

Mamma fyllde år i helgen och passade på att bjuda på smörgåstårta till alla som jobbade med cafeterian. Gott och välbehövligt! Grattis, Grattis till mamma Inger!



Gäster på Jutagården

Ridskola Posted on 2011-04-17 21:32:56

Från torsdag till söndag har vi haft 10 stycken gäster boende på Jutagården.

Ni som varit här under de senaste dagarna har säkert märkt att det inte riktigt varit som vanligt i stallet. Flera av våra hästar har fått byta plats för att göra plats åt våra gäster. Gästerna har varit 6 hästar och 4 människor. De har kommit ifrån Karlstad, Uppsala och Stockholm och anledningen till att de varit här under helgen är Grevagårdens tävlingar som pågått från fredag till söndag. Det har varit nationell ponnyhoppning, En av Sveriges största nationella ponnytävlingar ryktas det om. Vet ej om det stämmer men den verkar har varit ganska stor i alla fall då det har varit mängder med hästar och människor där hela helgen. Hästarna bodde i uteboxarna och i utestallet och människorna bodde i vår ridlägerbostad. Både hästar och människor har varit nöjda med Jutagården och några har redan nu bokat in sig för att komma tillbaka i augusti när ponny-SM går av stapeln på Grevagården. Den som det gått bäst för under helgen är Filip Ågren som haft tre ponnyer här. Han har fått massor med placeringar och rosetterna har fladdrat utanför hans boxar. Häftig kille!

När ni kommer imorgon så står alla hästar på sina vanliga platser och allt är som vanligt igen.



Sopberget är borta

Ridskola Posted on 2011-04-17 09:41:18

Under fixardagen i söndags slängdes det ju en hel del skräp, möbler, kök mm. Det gjorde att vi hade ett rejält sopberg ute på gården. Detta sopberg skulle Jörgen i anläggningskommittén köra till tippen och vi insåg ganska snabbt att det skulle bli ett par vändor. Flera ur anläggningskommittén jobbade på med detta och i torsdags var allt borta. Bra jobbat! smiley



Mätning av ponnyer

Ridskola Posted on 2011-04-17 09:33:06

I onsdags hade vi bokat tid på Skara Hästsjukhus för mätning av tre av våra ponnyer. Det var dags för mätning av Rose, Mode och Tyra.

Med oss hade vi stallassistenterna Benita, Ella och Petra. De tog hand om var sin häst. Vi packade in oss i två bilar med transport. Tyra och Rose åkte tillsammans och Mode åkte i en egen.

Mode och Tyra har passerat 8 år vilket innebär att de gjorde sin sista mätning, (slumätning, eller sista obligatoriska mätning som det också kallas). Rose däremot är 7 år och måste mätas igen nästa år för att bli slutmätt. Man mäter ponnyer vid 4, 6 och 8 års ålder. Därefter anser man att ponnyn växt klart och inte riskerar att bli större. Man måste ha ett mätintyg på sin ponny om man ska tävla. Detta på grund av att man ska veta vilken kategori man tillhör och därmed vilken kategori man skall tävla emot.

Ponnyer är uppdelade i fyra kategorier beroende på dess mankhöjd:

  • A-Ponnyer är ponnyer upp till 107 cm i mankhöjd.
  • B-Ponnyer är ponnyer som är från 107 – 130 cm i mankhöjd.
  • C-Ponnyer är ponnyer som är från 130 – 140 cm i mankhöjd.
  • D-Ponnyer är ponnyer som är från 140 – 148 cm i mankhöjd.

.

Här står Mode i väntan att få komma in i mätrummet:

Resultat:

Tyra blev mätt till 126 cm

Mode blev mätt till 139,5 cm

.

Dags att packa in oss för hemfärd:

.

Stallassistenterna skötte sig super under hela dagen. De hanterade hästarna bra, skötte lastning, ledning, packning och efterskötsel på bästa möjliga sätt. Tänk vilka duktiga hästtjejer vi har på Jutagården!smiley