Den här informationen har idag mailats ut till elever som rider i ridgrupp där man behöver hjälp i stallet eller vid ridning.

Här kommer utökad information till vårt tidigare utskick som skickades ut i söndags 22/11. https://blogg.jutagardensstuteri.se/2020/11/22/hej-alla-elever/ Där skrev vi att ytterligare information kommer att skickas ut till grupper som behöver medhjälpare i stallet och vi gick ut med att vi troligtvis skulle behöva genomföra ridning i halvgrupp.

Vi har dröjt med att maila ut ytterligare information eftersom vi inväntade besked från Riksidrottsförbundet. Riksidrottsförbundet har stött på Regeringen och Folkhälsomyndigheten för att få tydligare information vad som gäller framåt för barn och ungas idrottande efter regeringens beslut med en gräns på 8 deltagare. Igår kom beskedet vi väntade på. Den 25/11 gick Riksidrottsförbundet ut med ett förtydligande att idrott och träningar för barn och unga födda 2005 eller senare är undantagna 8-personers-regeln. Det gör att vi inte behöver genomföra förändringen med ridning i halvgrupp för de elever som är i behov av en medhjälpare i stallet eller vid ridning. Ni rider era inplanerade ridlektioner fram till jul under förutsättning att det inte kommer andra direktiv.

Mer info https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/maxgranspaattapersonergallerintetraning/

https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/vanligafragoromcoronavirusochidrott/

Vi poängterar att det endast får följa med 1 medhjälpare/elev. Vi uppmanar att medhjälparen endast går in i stallet om och när det behövs. Övrig tid väntar man utanför eller på parkeringen. Elevernas medhjälpare kan turas om att gå in i stallet för att minska risken för trängsel. Vi ber er att avstå att sitta på läktaren under ridlektionen. En medhjälpare/grupp får gärna hjälpa till med hinder och mockning i ridhuset. Gruppen kommer överens om hur man fördelar detta.

Vi vill även förtydliga att man försöker hålla tiderna med ankomst 30 minuter före sin ridlektion och att man lämnar 25 min efter sin ridlektion. Detta för att undvika att grupperna möts i stallet. Medhjälpare kan gå in i stallet under tiden eleven rider för att greja med stallsysslor. Detta är särskilt lämpligt om man har svårt att hinna klart på 25 min efter ridlektionen. Vi försöker följa normen med 8 deltagare i stallet samt är noggranna med att hålla en hästlängds avstånd till varandra.

Det här kommer säkert innebära för en del elever att man får ta lite mer ansvar och att man kanske i ännu större utsträckning vågar prova själv innan man ber om hjälp. Vi ber alla att ha överseende med ifall delar av lektionen behöver tas till tex färdigställande av hästar. För oss är det inget problem utan också en del av att lära sig rida. Som ni säkert vet är vi ju en ridskola som har målsättningen att få självgående och duktiga elever i så väl ridning som stallet. Den här situationen belyser vikten av det och vår förhoppning är att alla elever på sikt ska klara sig på egen hand i stallet.  

Det var allt från oss för den här gången. Nu försöker vi njuta av de sista veckorna innan jul och vi ser fram emot härlig ridning.

MvH Skultorps Ryttarsällskap & Jutagårdens Ridskola